Zoeken in deze blog

vrijdag 16 juli 2010

(Be)dreigen op internet – moet kunnen?

deOndernemer.nl publiceerde op 13 juli een blog op de website (en via de e-mailnieuwsbrief) van ene Lodewijk met als titel: “Rokers verdienen geen zorgverzekering”.
Als ‘stukkie’ niet al te best geschreven en met een aantal (taal)foutjes, maar… Inhoudelijk nogal controversieel en erg kort door de bocht, maar…
Moet kunnen, ’t is maar een blog, net zoiets als een column, nietwaar…

De lezersreacties waren talrijk en niet mals; van “hoe duf je zoiets te beweren” tot en met scheldkanonnades.
Moet kunnen - Lodewijk schopt en is ongenuanceerd en wordt teruggeschopt. Oog om oog, tand om tand - toch?

Maar een lezer achterhaalt op internet ook een filmpje waardoor je Lodewijk wellicht een meelijwekkend figuur zou kunnen vinden. De link wordt natuurlijk gepubliceerd in één van de commentaren.
Een andere lezer meldt het 06-nummer van Lodewijk, zodat je kunt bellen en hem direct de huid kunt vol schelden.
Moet kunnen - wat je zelf of door anderen op het net laat zetten, is openbaar en altijd weer terug te vinden - toch?

Of moet het allemaal eigenlijk maar niet zo makkelijk kunnen?
Opvallend is, dat een uitgave van een gerespecteerd uitgever als Wegener zo weinig redactionele richtlijnen hanteert. Daardoor worden ‘stukkies’ van mensen die eigenlijk tegen zichzelf beschermd moeten worden, zonder enige vorm van redactioneel toezicht (zie zinsbouw en taal/schrijffouten) geplaatst. En, worden reacties van lezers direct geplaatst en (zelfs achteraf) niet getoetst of ze wel voldoen aan minimale redactionele richtlijnen.

Vreemd, wat daardoor gebeurt. Schandelijke reacties en taalgebruik – bedreigingen, zelfs…
En blijkbaar is er niemand die vindt dat je daar de redactie en/of de uitgever voor moet aanspreken.
Internet is vrij wat dat betreft… Moet kunnen en moet vooral ook zo blijven!
Maar publicaties met redacties van uitgevers horen nog altijd hun (minimale) redactionele regels te hanteren. deOndernemer.nl (dus Wegener) heeft in dit geval nogal wat steekjes laten vallen. Of zou dit werkelijk hun ‘niveau’ zijn…
Moet kunnen??

dinsdag 22 juni 2010

Eerstehands ervaring met ‘webinars als marketingtool’

Interessant om op Marketingfacts het artikel van Ingrid Archer te lezen: ‘webinars als marketingtool’. Het toeval wil namelijk dat één van mijn klanten, Trinicom uit Wilp, webinars al volop inzet in de dagelijkse praktijk. Ik heb hen eens naar hun ervaringen gevraagd.

Door: Marleen Lassche, Influx PR

Ingrid Archer haalt een onderzoeksrapport van MarketingProfs aan, waaruit bleek dat bijna de helft (46%) van de respondenten webinars daadwerkelijk gebruikt als marketingtool. Het staat zelfs op nummer vijf in de shortlist. Volgens Trinicom is een webinar inderdaad één van de meest efficiënte tools om zoveel mogelijk mensen te bereiken in zo weinig mogelijk tijd. Het is makkelijker om tien mensen in één uur te bereiken dan naar tien mensen toe te rijden en daar één uur te zitten, is hun motto.

Do’s en Dont’s
Voordat je begint met de opzet van een webinar is het natuurlijk belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat je wilt bereiken. Wil je (potentiële) klanten voorlichten? Of juist je product en/of service verkopen? Of is het trainen van medewerkers en bestaande klanten je primaire doel... Elke doelgroep vraagt om een andere strategie. Wat dat betreft is een webinar hetzelfde als een real life presentatie op locatie. Zo is teveel tekst echt een no-no. Maak het visueel, wissel slides af met bijvoorbeeld een filmpje of korte demo. Overigens is ook te weinig informatie niet goed, maar dat spreekt voor zich. En, niet onbelangrijk maar vaak niet aan gedacht: zorg voor twee stemmen! Een uur lang naar dezelfde bromstem luisteren, is enorm saai en monotoon.

De eerste keer is het misschien lastig inschatten hoeveel tijd er ingepland moet worden. Een uur is toch wel het maximum, opgedeeld in drie kwartier tot vijftig minuten presentatie en tien tot vijftien minuten gelegenheid tot vragen en interactie. De meeste programma’s, zoals die van Netviewer, bieden daarnaast een chatfunctie. Het voordeel hiervan is dat deelnemers niet door elkaar heen praten en dat er tijdens de presentatie vragen gesteld kunnen worden en je als bedrijf vast kan kijken naar antwoorden op die vragen.

Let wel: niet iedereen heeft al Voice over IP (VoIP), dus gebruiken sommige bedrijven naast internet ook een telefoonlijn om een webinar te volgen.

Doelgroep?
Een webinar is geschikt voor zowel de potentiële, als voor de huidige klant. Voor potentiële klanten geldt dat ze zich kunnen aanmelden en vervolgens vrijblijvend kunnen meeluisteren of juist kunnen afhaken. Dit maakt een webinar niet alleen een uitstekende vorm van klantenservice, maar ook een toegankelijk medium voor prospects. Ondanks dat een webinar vaak bestaande klanten trekt, komen er toch nieuwelingen op af; een nieuwe mogelijkheid dus om prospects over de streep te trekken. Omdat webinars meer laagdrempelig is dan gelijk een afspraak te moeten maken, nemen veel prospects hieraan deel. Dat is voor internationale bedrijven ook handig: men hoeft niet naar een verre locatie te komen.

Groot bijkomend voordeel van een webinar is dat deze niet alleen extern, maar ook intern kan worden ingezet. Denk bij intern gebruik aan het geven van trainingen voor nieuwe collega’s. Extern is het een prima tool om informatie te verstrekken maar ook om trainingen te geven. Het is echt een presentatie op maat, om even tussendoor iets uit te leggen of om op een middag een uitgebreide training te geven. Sommige Trinicom-klanten zijn zelfs zo enthousiast over de informatieverzorging via webinars, dat zij er regelmatig één willen bijwonen om bij te blijven.

De nadelen
Webinars trekken een gemengd publiek en het blijft lastig om dan één presentatie te maken die voor iedereen interessant en boeiend is. Dit dwingt je als organisatie om wat algemeen te blijven en dat wordt voor de één sneller saai dan voor de ander. Hieraan moet wel toegevoegd worden, dat ook het verwachtingspatroon van het publiek een belangrijke factor is – maar dat geldt voor een presentatie op een event natuurlijk ook.

Verder zijn webinars toch minder persoonlijk. Je bent immers niet echt interactief met elkaar en bovendien hoor je alleen de stemmen van de presentatoren. Het aantal aanmeldingen staat daarom ook niet direct garant voor het exacte aantal deelnemers. Vooraf is de interesse absoluut aanwezig, maar mensen melden ook sneller af. Bovendien bieden sommige bedrijven de optie om het opgenomen bestand achteraf naar de aangemelde personen te sturen, wat de noodzaak tot aanwezigheid ook verlaagt.

Conclusie
Duidelijk is dat een webinar een prima tool kan zijn om een groter publiek aan te spreken en ook direct reacties te krijgen. Mogelijk houd je er als organisatie zelfs nieuwe klanten aan over. Hoewel minder persoonlijk dan face to face, scheelt het veel tijd en geld om achter je pc te kunnen blijven zitten. En natuurlijk is het horen van een stem al wel een stuk persoonlijker (en interactiever) dan bijvoorbeeld het lezen van een zeer saaie gedetailleerde brochure, die dezelfde informatie verstrekt.

Om op de beginvraag van Ingrid terug te komen: webinars zijn super als marketingtool en helemaal niet saai, zolang je maar een aantal criteria in acht neemt!

donderdag 17 juni 2010

Influx PR aan de slag voor Toshiba TEC Auto ID België


Sinds 1 juni jl. verzorgt Influx PR ook voor de Auto ID divisie van Toshiba TEC de PR in Nederland.
De overeenkomst vormt een uitbreiding op de activiteiten voor Toshiba TEC Retail Information Systems Nederland waarvoor Influx PR als sinds 2004 de persrelaties onderhoudt. Toshiba TEC België was op zoek naar een PR-bureau dat zich proactief inzet om de activiteiten van het bedrijf op het gebied van Auto ID – barcode & RFID printing - in Nederland te vergroten en continu op zoek is naar mogelijkheden om Toshiba TEC en zijn partnerkanaal positief te profileren in de media.

Toshiba TEC levert een breed gamma aan printers, variërend van low-cost desktop printers voor kleine aantallen tot en met de robuuste (semi)industriële printers die 30 tot 50 duizend etiketten per dag verwerken. Toshiba printers zijn wereldwijd de keuze voor professionelen uit de gezondheidszorg, zowel voor gebruik op de werkplek als voor mobiele toepassingen. Ze worden onder meer ingezet voor de identificatie van medicatie op basis van barcodes en RFID, patiëntadministratie, etikettering van bedrijfsgoederen. Voor de sector transport en logistiek levert Toshiba TEC betrouwbare printoplossingen voor magazijnen, levering, logistieke operaties en transportorganisaties Van mobiel gedrukte ontvangstbewijzen bij leveringen tot wide web palletetiketten gedrukt op robuuste industriële printers. Andere belangrijke marktsectoren zijn: food & beverage, chemie, Industrial Manufacturers.

maandag 29 maart 2010

John de Waard: Document@work Award 2009

Tijdens het congres Document en Workflow 2010 - 25 maart jongstleden - is de Document@work Award uitgereikt aan John de Waard, voormalig hoofdredacteur van het toonaangevende vaktijdschrift VIP.
John is al meer dan 20 jaar actief in de wereld van de media. Met zijn inzet als redacteur en hoofdredacteur van het vaktijdschrift VIP heeft hij veel bijgedragen aan de verspreiding van informatie en ervaringen over document- en contentmanagement. John heeft, naast het vakblad, het terrein van ECM gepromoot door onder andere kennissessies, bootreizen en congressen. Op het gebied van Enterprise Content Management is hij terecht internationaal onderscheiden.

"Klanten" van Influx PR genomineerd
De andere genomineerden voor de Document@work Award 2009 waren:
Hans Kaashoek, Strategy Partners. Op een zeer vakkundige wijze heeft hij jaar op jaar de markt van documentmanagement geanalyseerd en gespresenteerd. Als gastspreker of dagvoorzitter is hij altijd toonaangevend en heeft hij een vooruitziende blik.
Prof. Dr. ir. Jan Scholtes, Chief Strategy Officer van Zylab. Onder zijn bezielende leiding zijn veel toonaangevende organisaties voorzien van opslag- en toegankelijkheids-systemen. Vooral zijn visie om een kwakkelend USA bedrijf over te nemen en er een wereldsucces van te maken is geweldig.

woensdag 10 maart 2010

Afscheid van een tijdperk


In een goed gevuld en sfeervol Cafe De Keizer in Meerssen (L) is officieus afscheid genomen van het fenomeen Morningstar Systems. Officieus, want officieel was de door Rene Beulen en Marc Gelissen opgezette en uiterst succesvolle ECM-onderneming al vanaf 1 januari van dit jaar overgegaan in IRIS Nederland.

Het personeel liet zich niet onbetuigd en zette het duo flink in het zonnetje. Vooral de wijze waarop zij leiding hebben gegeven en vele Awards in de wacht wisten te slepen met hun producten en diensten werd nog eens goed voor het voetlicht gebracht. Het tekent ook wel de manier waarop Morningstar Systems zich als bedrijf heeft gemanifesteerd in het ECM-landschap in Nederland: ambitieus, gloedvol, enthousiast maar wel met oog voor de mensen die het werk uiteindelijk moeten doen. De klantetevredenheid is hoog en, zo liet het personeel weten, ook de personeelstevredenheid is heel hoog.


Voorlopig gaan Beulen en Gelissen nog verder binnen de onderneming, nu als IRIS Nederland dus actief in de markt. Met het afscheidsfeest in Meerssen wilden ze in ieder geval iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het succes bedanken.

John de Waard

donderdag 4 maart 2010

Eerste persbericht voor BliXem Internet


Vandaag is het eerste persbericht voor BliXem Internet verzonden:

Telefoonboek.nl lanceert Streetview in zoekresultaat

"Vanaf nu biedt Telefoonboek.nl een extra functie voor haar bezoekers bij het zoeken naar bedrijven. Met de implementatie van Streetview wordt Telefoonboek.nl gebruiksvriendelijker en overzichtelijker. Telefoonboek.nl, onderdeel van BliXem Internet, geeft gebruikers de mogelijkheid om bedrijven en personen te vinden."

Het volledige bericht is hier te vinden:
http://tinyurl.com/yzt8m78

donderdag 7 januari 2010

Sneeuw en ijs: wij werken door

't Heeft niets met onze nieuwe lokatie aan de Stoomwezenstraat te maken - want ook aan de Deventerstraat lukte het...
Doorwerken en bereikbaar zijn voor je klanten; zelfs als trein en bus niet rijden! Van het Influx-team weet altijd wel iemand het kantoor te bereiken. En, als de meldingen over 'niet op kantoor kunnen komen vanwege het barre weer' dan binnenkomen, zijn we flexibel. De computer wordt gestart - vanuit huis wordt 'remote' ingelogd - er wordt gewerkt alsof je er bent.
Bereikbaar voor de klant: sneeuw en bevroren wissels? Wij zorgen er voor dat onze services beschikbaar zijn!
Enige nadeel: wat minder 'direct sociaal' contact onderling; maar dat halen we als Influx-team wel weer in!!