Zoeken in deze blog

dinsdag 22 juni 2010

Eerstehands ervaring met ‘webinars als marketingtool’

Interessant om op Marketingfacts het artikel van Ingrid Archer te lezen: ‘webinars als marketingtool’. Het toeval wil namelijk dat één van mijn klanten, Trinicom uit Wilp, webinars al volop inzet in de dagelijkse praktijk. Ik heb hen eens naar hun ervaringen gevraagd.

Door: Marleen Lassche, Influx PR

Ingrid Archer haalt een onderzoeksrapport van MarketingProfs aan, waaruit bleek dat bijna de helft (46%) van de respondenten webinars daadwerkelijk gebruikt als marketingtool. Het staat zelfs op nummer vijf in de shortlist. Volgens Trinicom is een webinar inderdaad één van de meest efficiënte tools om zoveel mogelijk mensen te bereiken in zo weinig mogelijk tijd. Het is makkelijker om tien mensen in één uur te bereiken dan naar tien mensen toe te rijden en daar één uur te zitten, is hun motto.

Do’s en Dont’s
Voordat je begint met de opzet van een webinar is het natuurlijk belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat je wilt bereiken. Wil je (potentiële) klanten voorlichten? Of juist je product en/of service verkopen? Of is het trainen van medewerkers en bestaande klanten je primaire doel... Elke doelgroep vraagt om een andere strategie. Wat dat betreft is een webinar hetzelfde als een real life presentatie op locatie. Zo is teveel tekst echt een no-no. Maak het visueel, wissel slides af met bijvoorbeeld een filmpje of korte demo. Overigens is ook te weinig informatie niet goed, maar dat spreekt voor zich. En, niet onbelangrijk maar vaak niet aan gedacht: zorg voor twee stemmen! Een uur lang naar dezelfde bromstem luisteren, is enorm saai en monotoon.

De eerste keer is het misschien lastig inschatten hoeveel tijd er ingepland moet worden. Een uur is toch wel het maximum, opgedeeld in drie kwartier tot vijftig minuten presentatie en tien tot vijftien minuten gelegenheid tot vragen en interactie. De meeste programma’s, zoals die van Netviewer, bieden daarnaast een chatfunctie. Het voordeel hiervan is dat deelnemers niet door elkaar heen praten en dat er tijdens de presentatie vragen gesteld kunnen worden en je als bedrijf vast kan kijken naar antwoorden op die vragen.

Let wel: niet iedereen heeft al Voice over IP (VoIP), dus gebruiken sommige bedrijven naast internet ook een telefoonlijn om een webinar te volgen.

Doelgroep?
Een webinar is geschikt voor zowel de potentiële, als voor de huidige klant. Voor potentiële klanten geldt dat ze zich kunnen aanmelden en vervolgens vrijblijvend kunnen meeluisteren of juist kunnen afhaken. Dit maakt een webinar niet alleen een uitstekende vorm van klantenservice, maar ook een toegankelijk medium voor prospects. Ondanks dat een webinar vaak bestaande klanten trekt, komen er toch nieuwelingen op af; een nieuwe mogelijkheid dus om prospects over de streep te trekken. Omdat webinars meer laagdrempelig is dan gelijk een afspraak te moeten maken, nemen veel prospects hieraan deel. Dat is voor internationale bedrijven ook handig: men hoeft niet naar een verre locatie te komen.

Groot bijkomend voordeel van een webinar is dat deze niet alleen extern, maar ook intern kan worden ingezet. Denk bij intern gebruik aan het geven van trainingen voor nieuwe collega’s. Extern is het een prima tool om informatie te verstrekken maar ook om trainingen te geven. Het is echt een presentatie op maat, om even tussendoor iets uit te leggen of om op een middag een uitgebreide training te geven. Sommige Trinicom-klanten zijn zelfs zo enthousiast over de informatieverzorging via webinars, dat zij er regelmatig één willen bijwonen om bij te blijven.

De nadelen
Webinars trekken een gemengd publiek en het blijft lastig om dan één presentatie te maken die voor iedereen interessant en boeiend is. Dit dwingt je als organisatie om wat algemeen te blijven en dat wordt voor de één sneller saai dan voor de ander. Hieraan moet wel toegevoegd worden, dat ook het verwachtingspatroon van het publiek een belangrijke factor is – maar dat geldt voor een presentatie op een event natuurlijk ook.

Verder zijn webinars toch minder persoonlijk. Je bent immers niet echt interactief met elkaar en bovendien hoor je alleen de stemmen van de presentatoren. Het aantal aanmeldingen staat daarom ook niet direct garant voor het exacte aantal deelnemers. Vooraf is de interesse absoluut aanwezig, maar mensen melden ook sneller af. Bovendien bieden sommige bedrijven de optie om het opgenomen bestand achteraf naar de aangemelde personen te sturen, wat de noodzaak tot aanwezigheid ook verlaagt.

Conclusie
Duidelijk is dat een webinar een prima tool kan zijn om een groter publiek aan te spreken en ook direct reacties te krijgen. Mogelijk houd je er als organisatie zelfs nieuwe klanten aan over. Hoewel minder persoonlijk dan face to face, scheelt het veel tijd en geld om achter je pc te kunnen blijven zitten. En natuurlijk is het horen van een stem al wel een stuk persoonlijker (en interactiever) dan bijvoorbeeld het lezen van een zeer saaie gedetailleerde brochure, die dezelfde informatie verstrekt.

Om op de beginvraag van Ingrid terug te komen: webinars zijn super als marketingtool en helemaal niet saai, zolang je maar een aantal criteria in acht neemt!

donderdag 17 juni 2010

Influx PR aan de slag voor Toshiba TEC Auto ID België


Sinds 1 juni jl. verzorgt Influx PR ook voor de Auto ID divisie van Toshiba TEC de PR in Nederland.
De overeenkomst vormt een uitbreiding op de activiteiten voor Toshiba TEC Retail Information Systems Nederland waarvoor Influx PR als sinds 2004 de persrelaties onderhoudt. Toshiba TEC België was op zoek naar een PR-bureau dat zich proactief inzet om de activiteiten van het bedrijf op het gebied van Auto ID – barcode & RFID printing - in Nederland te vergroten en continu op zoek is naar mogelijkheden om Toshiba TEC en zijn partnerkanaal positief te profileren in de media.

Toshiba TEC levert een breed gamma aan printers, variërend van low-cost desktop printers voor kleine aantallen tot en met de robuuste (semi)industriële printers die 30 tot 50 duizend etiketten per dag verwerken. Toshiba printers zijn wereldwijd de keuze voor professionelen uit de gezondheidszorg, zowel voor gebruik op de werkplek als voor mobiele toepassingen. Ze worden onder meer ingezet voor de identificatie van medicatie op basis van barcodes en RFID, patiëntadministratie, etikettering van bedrijfsgoederen. Voor de sector transport en logistiek levert Toshiba TEC betrouwbare printoplossingen voor magazijnen, levering, logistieke operaties en transportorganisaties Van mobiel gedrukte ontvangstbewijzen bij leveringen tot wide web palletetiketten gedrukt op robuuste industriële printers. Andere belangrijke marktsectoren zijn: food & beverage, chemie, Industrial Manufacturers.