Twitter is niet meer weg te denken uit de PR-wereld. Niet alleen de doelgroep van onze klanten heeft een Twitter-account, ook journalisten twitteren veelvuldig. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. Een groot publiek om aan te spreken dus! Sinds de oprichting van Twitter in 2006 zijn er ontelbare artikelen geschreven over het fenomeen twitteren. Maar net als voor de andere sociale media geldt dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen: nieuwe inzichten leiden tot nieuwe adviezen. Daarom een aantal tips voor het creëren van de perfecte tweet anno 2012 – gebaseerd op verschillende onderzoeksresultaten die we tegengekomen zijn en op onze eigen ervaringen.
1. Zorg voor waardevolle inhoud
Het allerbelangrijkste is dat je tweet waardevolle inhoud heeft. Let wel: waardevol voor je volgers. Zelf vind je het misschien erg fijn dat er vanavond pizza op het menu staat, maar dat interesseert je zakelijke contacten waarschijnlijk niets. (Ook bij Influx wordt er op ‘Unfollow’ geklikt als iemand enkel dit soort berichten de wereld instuurt.) Wat twitter je dan wel? Onderzoek toont aan dat nieuwsberichten het meest worden geretweet. Daarna volgen tweets die leerzaam zijn (‘how to…’), entertainment bieden (zoals grappige filmpjes) of meningen bevatten.
2. Maak ruimte voor retweets
In Twitters begindagen was het nog de beste tip: benut de 140 tekens die je mag gebruiken ten volste. Maar tegenwoordig weten we dat het beter is in ieder geval vier tekens over te laten. Waarom? Zo hebben je volgers de ruimte om je bericht te retweeten: één teken voor ‘@’, drie voor de letters ‘RT’ en de spatie. Wil je die volger de mogelijkheid geven zelf ook tekst toe te voegen aan de retweet (zoals: ‘eens’ of ‘leuk artikel’), dan laat je nog wat extra tekens onbenut.
3. Voeg hashtags toe
Een hashtag kun je zien als een label dat je aan je tweet hangt. #PR betekent dus dat je bericht over PR gaat. Iemand die geïnteresseerd is in PR en #PR intikt bij Twitters zoekfunctie krijgt meteen een complete lijst met tweets over dit onderwerp gepresenteerd. Zo komt je tweet ook terecht bij mensen die jou niet volgen. Bedenk dus op welke termen je doelgroep zou kunnen zoeken en voeg die woorden met een hashtag toe aan je tweet.
4. Neem eens een link op
Twitter kun je goed gebruiken om meer traffic naar je andere social-media-profielen of je website te genereren. Neem dus ook eens een link naar bijvoorbeeld een nieuwe blogpost of een interessante discussie op. (Maar niet te vaak: Twitter is een snel medium en doorklikken kost tijd. Dat zal dus niet iedereen bij iedere tweet in zijn timeline doen.) Is je link veel te lang voor een tweet? Twitter kan ‘m zelf inkorten, maar je kunt ook terecht op sites als bit.ly en tinyurl.com. De beste plek voor een link blijkt op ongeveer 25% van het begin van de tweet te zijn.
5. Dubbelcheck op taalfouten
En tot slot misschien een open deur: de perfecte tweet bevat geen taalfouten. Een tweet is snel gemaakt, een typefoutje dus ook. Lees je berichtje nog een keer kritisch na voordat je ‘m het web op gooit.
Heb jij nog andere tips of ideeën voor de perfecte tweet? Laat ze achter in de comments!