Zoeken in deze blog

donderdag 25 oktober 2012

Waarom Influx PR eigenlijk Influx PR heet

Als je een bedrijf start, is een bedrijfsnaam nodig. Dus ook voor dit PR-bureau dat in 1989 werd opgericht. Spontane invallen en bedenksels bleken vaak al te zijn gebruikt of een rare associatie op te roepen. Dus simpelweg zoeken in het woordenboek onder de ‘I’ van informatie en dat leverde op:
in·flux  -  /InflYks/ 
de (m.); -en
Eng. of direct
met als betekenis:
toevloed
maar ook
toestroming
ofwel..
influx the ~
drukte (de ~ (v)), gedrang (het ~), toeloop (de ~ (m)), toevloed (de ~ (m)), hoogwater (het ~), het toestromen (znw.), het toevloeien (znw.), toestroom (znw.).

De toestroom en het toevloeien van informatie van organisaties naar hun doelgroepen en klanten was, is en blijft belangrijk. Voorlichting en informatieoverdracht is een wezenlijk onderdeel van de MarCom-activiteiten. En omdat je als PR- en Persbureau dus de doelstelling hebt je klanten zoveel mogelijk onder de aandacht van hun doelgroepen te brengen is voor INFLUX PR-/Pers-Advies Bureau gekozen.
Toevloed / toestroom – Influx PR ondersteunt!

woensdag 17 oktober 2012

Kantoorcommunicatie



‘Persadressen staan nu in werkmap Influx’ zo luidde de onderwerpregel van het laatste mailtje dat Jakob aan de dames van Influx stuurde. Verder was het mailtje leeg. Een eenvoudige eendimensionale boodschap waar niemand eigenlijk raar van opkijkt. Het informele sms’en, chatten en e-mailen wint aan invloed op de werkvloer. Een overleg via skype, een afspraak maken via de ping of een direct message via Twitter. Het is niets nieuws meer. Het is echter niet alleen het medium, maar ook de boodschap die verandert.

Petra Boers, trainer schriftelijke communicatie geeft aan dat communicatie op de werkvloer sneller is geworden en dat daarbij in de loop der tijd wat basisregels zijn veranderd. ‘Action first’, zo vat Boers het samen. De brieven en mails worden tegenwoordig in een piramidevorm geschreven. De kern staat in de top en de toelichting is alleen voor de liefhebber. Ook wordt de kernboodschap, net zoals Jakob deed, steeds vaker in de onderwerpregel genoemd. Dit wordt mede veroorzaakt door het toenemende gebruik van smartphones: de ontvanger kijkt snel even op zijn telefoon en weet meteen of hij iets moet doen of niet

Deze smartphone stimuleert ook het gebruik van het versturen van zakelijke e-mails en het gebruik van andere (sociale) communicatiekanalen. Frank Jansen, docent communicatiekunde aan de Universiteit Utrecht: “E-mail, sms, Twitter en andere vormen van digitaal contact hebben als voordeel dat het snelle media zijn. En het sterke van dit tekstuele contact is dat je feiten zoals tabellen, nauwkeurige cijfers achter de komma, goed kunt overbrengen. Veel beter dan bij een mondelinge briefing.” Het snelle en korte contact heeft echter ook zwakke punten, want ironie en grapjes zijn soms moeilijk te lezen. De e-mail wordt niet meer gelezen, maar gecheckt waardoor ook sneller misscommunicaties en irritaties kunnen ontstaan.

Een ander fenomeen van deze nieuwe en snelle manier van communiceren is het gebruik van je en jij. Bij het mailen en smsen hoort nu eenmaal een opvallend informele sfeer, stelt Paul Verburgt, auteur van onder andere Bazenbargoens (2010). “Het woord ‘u’ is op de werkvloer vrijwel afgeschaft. Het is het kenmerk van totale informalisering.” Verburgt geeft aan dat dit voordelen heeft, want het bevordert de goede sfeer op de werkvloer, maar het wordt ook lastig om iemand tijdens bijvoorbeeld een functioneringsgesprek de waarheid te vertellen als de sfeer zo familiair is.

Ondanks dat formalisering in de kantoorwereld een feit is, blijkt uit de praktijk toch dat mensen het lastig vinden een gulden middenweg te vinden tussen de oude, formele stijl en de nieuwe informele stijl. Jansen raadt daarom aan om ‘voorzichtig en respectvol’ te zijn in communicatie. “Je moet je altijd afvragen of de boodschap die je verstuurt wel zinvol is. En niet te snel iets mailen. Misschien kun je het zelf oplossen.”

Bron: Intermediair 

Future Forward in zee met Influx



Stel, je bent een weekendje weg in Maastricht en wil weten waar je een leuk restaurantje kunt vinden, met welke boot je een leuk tripje over de Maas kunt maken of waar en wanneer je het beste de grotten kunt bezoeken. Wat doe je dan? Je loopt op straat en kijkt om je heen op zoek naar het dichtstbijzijnde VVV-kantoor. Probleem is echter dat deze als gevolg van de bezuinigingen steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen (zie artikel in de Volkskrant).
Dat is de reden dat VVV-kantoren op zoek zijn naar een manier om hun dienstverlening aan te passen aan de huidige tijd en omstandigheden. Influx werkt tegenwoordig voor Future Forward. Een bureau voor interactieve communicatie in (nieuwe) media dat heeft nagedacht over het toekomstperspectief van VVV-kantoren en daarom CityDotz introduceerde. CityDotz is een interactief touchscreen in de vorm van een grote tablet dat bijvoorbeeld in een VVV-kantoor zelf, in de lobby van een hotel of in een winkelpassage wordt opgehangen. Op dit scherm zijn verschillende bullets (Dotz) overzichtelijk weergegeven en na het aanraken van een Dot krijgt de bezoeker onmiddellijk informatie uit de directe omgeving (location based content). Ook is het mogelijk om via deze CityDotz contact op te nemen met een VVV-kantoor om persoonlijke vragen te stellen. De VVV in Hellevoetssluis heeft als eerste een CityDotz in gebruik genomen en ook andere kantoren en bedrijven hebben al interesse getoond om hun bezoekers op een moderne, snelle en digitale wijze van interessante informatie uit de omgeving te voorzien. Lees hier meer over onze klant Future Forward en hoe VVV’s hun dienstverlening uitbreiden.

dinsdag 16 oktober 2012

Powerpoint vs. Prezi


Presentatietool Prezi wordt ook wel de PowerPoint-killer genoemd. Maar eerlijk gezegd komen wij ‘m weinig tegen in onze omgeving. Dus: to kill or to be killed? Wij doken eens wat dieper in op de verschillen tussen beide applicaties.

Lineair vs. derde dimensie
In PowerPoint werk je met slides, die je één voor één laat zien. Prezi voegt daar een extra dimensie aan toe. Een Prezi-presentatie kun je zien als een groot vel papier zonder randen waar je met een camera overheen zweeft. Met de mogelijkheid om in te zoomen, kun je bijvoorbeeld eenvoudig hoofd- van bijzaken onderscheiden, of van groot (een spreadsheet) naar heel klein (de financiële cijfers) gaan. De details worden pas zichtbaar als die specifieke informatie aan de beurt is.
De PowerPoint-presentator denkt dus van voor naar achter, de maker van een Prezi denkt vanuit één centraal punt. Internetdeskundige Hedwyg van Groenendaal geeft aan dat we mindmapping kunnen zien als de achtergrond van Prezi. Met een mindmap kunnen mensen makkelijker dingen onthouden, op briljante ideeën komen en anderen overtuigen. En dat maakt Prezi ook heel geschikt voor brainstormsessies.
Met PowerPoint kun je niet of nauwelijks afwijken van de volgorde van je verhaal. En ook aan het eind een overzicht geven van wat je verteld hebt, kan lastig zijn in één slide.

Tekst vs. beeld
Youtube-filmpjes, Flash-animaties. Wil je je verhaal vertellen aan de hand van beelden, dan is PowerPoint geen logische keuze. De slides zijn perfect voor informatieoverdracht die grotendeels uit tekst bestaat – zeker als je veel opsommingen gebruikt.
De kracht van Prezi is juist dat je je verhaal visueel kunt ondersteunen. Een Prezi vereist wel meer creativiteit van de maker. Sommige wetenschappers wijten dat aan de software zelf. PowerPoint geeft namelijk meer richtlijnen bij het creëren van een presentatie: ‘Voeg een titel toe’ of een tekstveld is al gevuld met bulletpoints. Ongeoefende sprekers kiezen hierdoor misschien eerder voor woorden om hun boodschap over te brengen.

Offline vs. online
Een PowerPoint-document maak je op je eigen computer. Je moet dus altijd je laptop of een USB-stick meenemen naar de presentatielocatie. Een Prezi maak je online en kun je dan ook vanaf iedere plek benaderen. Dat geeft je collega’s de mogelijkheid de presentatie vooraf in te zien en te bewerken. Het betekent ook dat je het bestand op je tablet kunt laten zien, bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een klant. Mocht je ter plekke geen internetverbinding hebben, dan download je de presentatie gewoon en sla je ‘m alsnog op een USB-stick op.
Sommige sprekers geven hun presentatie aan hun publiek mee op papier. Handig om aantekeningen op te maken! Bij Prezi wordt dat lastiger, want deze tool biedt geen mogelijkheid om hand-outs te printen. Wel kun je je publiek natuurlijk de URL naar je Prezi geven, zodat ze ‘m nog eens kunnen bekijken.

Dus is Prezi nu de killer van PowerPoint of is het andersom? Dat hangt af van het doel van je presentatie. Onthoud altijd dat de tool – of dat nou good old PowerPoint is of nieuwkomer Prezi – slechts een middel is. Een presentatie staat of valt met de vaardigheden van de spreker. Uiteindelijk is hij degene die zijn publiek moet weten te boeien.