Zoeken in deze blog

dinsdag 12 juni 2012

Het nieuwe jasje van Bitly


Wie de URL-verkorter Bitly regelmatig gebruikt, was het ongetwijfeld niet ontgaan: de site heeft een make-over ondergaan. Dat dat niet helemaal was wat de gebruikers ervan verwacht hadden, bewijst de stroom van negatieve reacties op alle veranderingen. Toch zegt Bitly achter zijn keuze te blijven staan. Tijd dus om de belangrijkste (nieuwe) mogelijkheden onder de loep te nemen!

Statistieken
Bijhouden hoe vaak je verkorte link is aangeklikt, kon al. En gelukkig heeft Bitly zijn grootste pluspunt ten opzichte van andere URL-verkorters bewaard. Voor de minder intensieve gebruikers van Bitly brengen we deze functie graag nog even onder de aandacht. Onder het kopje ‘stats’ vind je alle links die je ooit met bit.ly verkort hebt. Elke link laat waardevolle informatie zien: hoe vaak hij is aangeklikt en wanneer precies, waar mensen op de link klikten (bijvoorbeeld op Twitter of in een e-mail) en in welke landen. 


Bitmarks
Bitly noemt links ‘bitmarks’, naar het bekende ‘bookmarks’. Je kunt je links opslaan, zodat je later al je URLS’s gemakkelijk kunt terugzoeken. Zo bouw je je eigen persoonlijke archief op. Ook kun je je bitmark met één druk op de knop delen via Facebook, Twitter en e-mail. Verder biedt Bitly de mogelijkheid om – net als voorheen – bitmarks te bundelen, bijvoorbeeld per onderwerp of (zoals in ons geval) per klant.

Netwerksite
Met het volledig nieuwe onderdeel ‘Your network’ lijkt Bitly de weg van sociale netwerksites te zijn ingeslagen. Onder dit tabblad vind je alle links die jouw Facebook-  en Twitter-contacten toevoegden, maar daarvoor moeten zij hun bitmarks wel als ‘public’ gemarkeerd hebben. En ook hier vind je voor iedere link statistiek- en deelopties én een mute-knop, die je kunt gebruiken als je de links van bepaalde personen niet meer wil zien.

Conclusie? Wij moeten nog even wennen aan het nieuwe jasje van Bitly. En of we veel gebruik zullen maken van de netwerkopties is nog maar de vraag. Liever hadden we gezien dat Bitly het statistiekenonderdeel had uitgebreid, bijvoorbeeld met mogelijkheden om gegevens te exporteren naar Excel. We blijven de ontwikkelingen bij Bitly volgen!

Geen opmerkingen: