Zoeken in deze blog

maandag 23 juli 2012

Hoe koffie je kan helpen beter te redigeren


Het einde van de werkdag nadert en je hebt je collega beloofd vandaag nog zijn tekst te redigeren. Maar je hebt een aantal lange vergaderingen achter de rug en bent dus niet helemaal meer op je scherpst. Herkenbaar? Neem dan een kop koffie! Amerikaanse wetenschappers toonden namelijk aan dat je na een dosis cafeïne beter in staat bent fouten in een tekst te spotten.

De onderzoekers stelden twee groepen studenten samen. De eerste groep dronk normaal gesproken weinig koffie op een dag, terwijl de tweede groep stevige koffiedrinkers bevatte. Alle deelnemers kregen willekeurig een bepaalde hoeveelheid cafeïne toegediend: 0, 100 milligram (zoals in ruim 225 milliliter koffie), 200 mg (in zo’n 475 milliliter) of 400 mg (in bijna 600 milliliter). Driekwartier later moesten ze een nieuwsbericht lezen en binnen vijf minuten zoveel mogelijk fouten in spelling en grammatica vinden. Wat bleek? Cafeïne had inderdaad invloed op het vermogen om fouten op te sporen. In groep 1 scoorden de deelnemers die 200 milligram cafeïne achter de kiezen hadden het best. In de groep met de koffiejunkies werden de beste resultaten gevonden bij de studenten die een capsule met 400 milligram hadden gekregen. De conclusie van de wetenschappers luidde dan ook dat mensen die dagelijks toch al veel koffie drinken een hogere dosis nodig hebben om te profiteren van de effecten van cafeïne dan personen die af en toe een kopje drinken.

Overigens werd er alleen een effect gevonden voor taalfouten die de onderzoekers ‘complex global errors’ noemden, zoals wanneer onderwerp en persoonsvorm niet matchen (“Billionaire inventor Tony Stark enjoy a lavish lifestyle”). Voor het opsporen van spelfouten heb je dus, zo aan het eind van de dag, waarschijnlijk meer aan het gebruik van de spellingchecker in je tekstverwerkingsprogramma. ;-)

Bij Influx weten we iedere dag de weg naar het koffiezetapparaat goed te vinden. Scherp als wij zijn, kunnen we dus ook uw teksten nauwkeurig redigeren!Geen opmerkingen: