Zoeken in deze blog

dinsdag 16 oktober 2012

Powerpoint vs. Prezi


Presentatietool Prezi wordt ook wel de PowerPoint-killer genoemd. Maar eerlijk gezegd komen wij ‘m weinig tegen in onze omgeving. Dus: to kill or to be killed? Wij doken eens wat dieper in op de verschillen tussen beide applicaties.

Lineair vs. derde dimensie
In PowerPoint werk je met slides, die je één voor één laat zien. Prezi voegt daar een extra dimensie aan toe. Een Prezi-presentatie kun je zien als een groot vel papier zonder randen waar je met een camera overheen zweeft. Met de mogelijkheid om in te zoomen, kun je bijvoorbeeld eenvoudig hoofd- van bijzaken onderscheiden, of van groot (een spreadsheet) naar heel klein (de financiële cijfers) gaan. De details worden pas zichtbaar als die specifieke informatie aan de beurt is.
De PowerPoint-presentator denkt dus van voor naar achter, de maker van een Prezi denkt vanuit één centraal punt. Internetdeskundige Hedwyg van Groenendaal geeft aan dat we mindmapping kunnen zien als de achtergrond van Prezi. Met een mindmap kunnen mensen makkelijker dingen onthouden, op briljante ideeën komen en anderen overtuigen. En dat maakt Prezi ook heel geschikt voor brainstormsessies.
Met PowerPoint kun je niet of nauwelijks afwijken van de volgorde van je verhaal. En ook aan het eind een overzicht geven van wat je verteld hebt, kan lastig zijn in één slide.

Tekst vs. beeld
Youtube-filmpjes, Flash-animaties. Wil je je verhaal vertellen aan de hand van beelden, dan is PowerPoint geen logische keuze. De slides zijn perfect voor informatieoverdracht die grotendeels uit tekst bestaat – zeker als je veel opsommingen gebruikt.
De kracht van Prezi is juist dat je je verhaal visueel kunt ondersteunen. Een Prezi vereist wel meer creativiteit van de maker. Sommige wetenschappers wijten dat aan de software zelf. PowerPoint geeft namelijk meer richtlijnen bij het creëren van een presentatie: ‘Voeg een titel toe’ of een tekstveld is al gevuld met bulletpoints. Ongeoefende sprekers kiezen hierdoor misschien eerder voor woorden om hun boodschap over te brengen.

Offline vs. online
Een PowerPoint-document maak je op je eigen computer. Je moet dus altijd je laptop of een USB-stick meenemen naar de presentatielocatie. Een Prezi maak je online en kun je dan ook vanaf iedere plek benaderen. Dat geeft je collega’s de mogelijkheid de presentatie vooraf in te zien en te bewerken. Het betekent ook dat je het bestand op je tablet kunt laten zien, bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een klant. Mocht je ter plekke geen internetverbinding hebben, dan download je de presentatie gewoon en sla je ‘m alsnog op een USB-stick op.
Sommige sprekers geven hun presentatie aan hun publiek mee op papier. Handig om aantekeningen op te maken! Bij Prezi wordt dat lastiger, want deze tool biedt geen mogelijkheid om hand-outs te printen. Wel kun je je publiek natuurlijk de URL naar je Prezi geven, zodat ze ‘m nog eens kunnen bekijken.

Dus is Prezi nu de killer van PowerPoint of is het andersom? Dat hangt af van het doel van je presentatie. Onthoud altijd dat de tool – of dat nou good old PowerPoint is of nieuwkomer Prezi – slechts een middel is. Een presentatie staat of valt met de vaardigheden van de spreker. Uiteindelijk is hij degene die zijn publiek moet weten te boeien.


Geen opmerkingen: