Zoeken in deze blog

woensdag 19 augustus 2009

Bewust aan het werk

Bijna iedereen zou wel wat bewuster met zijn of haar omgeving om willen gaan. Alleen heeft bijna niemand zin om hier veel energie in te steken. En met name op de werkvloer mag er best iets meer aandacht aan een milieubewuste omgeving worden geschonken.
Dé manier om deze omgeving wat meer aandacht te schenken, zonder dat dit teveel tijd of moeite kost, is om ‘groene’ activiteiten te kiezen die makkelijk in je huidige levensstijl passen.
Met deze milieubewuste gedachte in ons achterhoofd, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet zodat je op ‘groene’ wijze aan het werk gaat en wellicht ook je collega’s hierin mee neemt.

1. Print bewust
Het is heel makkelijk om gelijk op het knopje ‘print’ te drukken op het moment dat je bepaalde documenten nodig hebt. En natuurlijk is dit in sommige gevallen ook noodzakelijk, bijvoorbeeld als je tastbaar bewijs van een bepaald document nodig hebt. In heel veel gevallen is het echter níet noodzakelijk en kan je bepaalde mail en documenten net zo goed van het beeldscherm lezen.
Daarnaast kan je ook papier - dat je niet langer nodig hebt - opnieuw in de printer of het kopieerapparaat leggen, zodat ook de achterkant wordt gebruikt. Deze manier van printen kan gerust een heel bewuste keuze worden genoemd, want ten eerste is het milieuvriendelijker dan recyclen en ten tweede bespaar je er ook nog eens geld mee.
Please consider the environment before printing


2. Winkel, bestel en verstuur verstandig
Veel mensen zijn bang dat milieubewuster leven inhoudt dat ze geen gebruik meer kunnen maken van de moderne gemakken zoals het online shoppen en overnight shipping, maar dat is zeker niet het geval. Je kan heel bewust online shoppen door meerdere dingen in één keer te bestellen, in plaats van ze allemaal afzonderlijk te laten bezorgen. En als je zelfs iets wilt verzenden probeer dan óf zoveel mogelijk spullen in een verzenddoos te plaatsen óf gebruik een kleinere doos dan dat je normaal gesproken doet.

Soms zal het toch gebeuren dat je iets koopt wat verpakt is met materiaal dat je niet kan hergebruiken. Mocht dit het geval zijn, dan is hier gelukkig ook een oplossing voor: het verpakkingsmateriaal laten recyclen.

3. Wees een voorbeeld!
Dat een beter milieu bij jezelf begint weten we inmiddels allemaal. Probeer dus op je werk zelf te beginnen met milieubewuste activiteiten, ook al zijn je collega’s hier nog niet mee bezig. Het hoeven niet eens hele grote veranderingen te zijn, maar je kan bijvoorbeeld beginnen met de wegwerpbekertjes te vervangen door oud servies, of beter in de gaten houden of er ergens onnodig licht brandt.
Thuis doe je dit soort dingen vaak ook, dus waarom zou je er op je werk niet iets bewuster mee omgaan?

4. Pendel minder
Vandaag de dag speelt afstand tussen werkgever en werknemer een steeds kleinere rol. Dit komt doordat de huidige technieken ervoor kunnen zorgen dat we – bij wijze van – vanaf elke locatie kunnen werken en ons nog steeds onderdeel van het team kunnen voelen. Software zoals LogMeIn (www.LogMeInPro.com) geeft de gebruikers de mogelijkheid hun werkcomputer op afstand te gebruiken. Zo kunnen zij documenten bekijken, programma’s gebruiken en kan hun hulp worden ingeschakeld als er problemen zijn. Op die manier hoeft er door de werknemers veel minder gependeld te worden en dat bespaard zowel het milieu, je kostbare tijd als het geld in je portemonnee!

Deze tips laten zien hoe makkelijk het kan zijn om bewuster met je omgeving en het milieu om te gaan.
© Influx PR - vrij voor overname na melden…

Geen opmerkingen: